◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder  
 
41

Provtagning på vattenytan

av skikt som är tjockare än ca 1 mm

 

Tillämpning

Kemikalier som flyter på vattenytan och bildar skikt som är tjockare än ca 1 mm.

 

Beskrivning

Iaktta erforderliga försiktighetsåtgärder och använd skyddsutrustning som är motiverad av omständigheterna. Om riskerna är svårbedömda skall högsta säkerhetsnivå tillämpas.

 

Se Kapitel 4 Provtagning beträffande allmänna frågor på området.

 

Provtagningen bör om möjligt inriktas på de allra tjockaste partierna i utsläppet. Om utsläppet är stort bör prover tas på flera olika positioner för att erhålla en representativ provkollektion.

 

Klumpar och mycket tjocka partier kan skrapas med spatel så att tillräcklig provmängd erhålls och direkt kan nerföras i provflaska. Lättflytande tjocka partier kan skummas direkt med provflaska genom upprepade svep. Efter varje svep avlägsnas i görligaste mån det vatten som kommit in i flaskan. Försök få upp så stor substansmängd som möjligt. Observera dock att ett fåtal milliliter är bättre än ingenting.

 

Det kan dock vara mycket svårt att få upp kemikalieprov, med spatel eller svep med provflaska, om skiktet på vattenytan endast är någon millimeter tjockt. Då kan i stället nedanstående metod vara framgångsrik.

 

Den beskrivna metoden och utrustningen används av svenska Kustbevakningen vid provtagning av oljeutsläpp (Ref. 7).

 

Utrustningen som visas i Figur 41a kan användas för provtagning av kemikalieskikt som flyter på vattenytan och har en tjocklek ner till ca 1 mm. Utrustningen består bl.a. av en polyetylenstrut (av engångstyp) försedd med en fåll som gör att den kan träs på en metallring. En hållare anbringas sedan på metallringen. Hela anordningen kan skruvas fast på en båtshake eller trästång som förs in i hållaren enligt Figur 41b.

 

Utrustning för provtagning

Figur 41a

 

Ett hål klipps i struten enligt Figur 41b

Anordningen skruvas fast på en båtshake

 

Figur 41b

 

 

 

Den ihopsatta provtagningsanordningen sveps genom utsläppet på vattenytan
Figur 41c

Den ihopsatta provtagnings-anordningen sveps genom utsläppet på vattenytan och får skumma av det flytande kemikalieskiktet så att så mycket substans som möjligt kommer in i struten.

provtagningsanordningen får skumma av det flytande kemikalieskiktet så att så mycket substans som möjligt kommer in i struten
Figur 41d

 

 

 

 

Efter ett svep får vattnet rinna av

Efter ett svep får vattnet rinna av enligt Figur 41e varefter strutöppningen täpps till enligt Figur 41f (obs skyddshandskar). Den vattenbefriade substansen får rinna ner i en 100 ml provflaska. Proceduren upprepas tills (helst) minst någon milliliter prov insamlats eller flaskan fyllts till ¾ eller till 2 cm nedanför underkanten av skruvlocket.

Strutöppningen täpps till och den vattenbefriade substansen får rinna ner i en provflaska
Figur 41f

Figur 41e

 

 

 

Nackdelar

Specialutrustning erfordras. Metoden kan endast användas för provtagning av vätskeformiga ämnen som flyter på vattenytan utan att lösas upp alltför snabbt i vattnet och dessutom är tillräckligt viskösa så att de bildar skikt överstigande 1 mm tjocklek.

 
◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder