◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder  
 
32

Fjärranalys av ämnen

som flyter på vattenytan

 

Tillämpning

Se metodgrupp M2 i avsnitt 1.5.

Metoden kan främst användas mot utsläpp av ämnen som flyter på vattenytan och vars upplösning och/eller avdunstning sker långsamt (klass F).

 

Beskrivning

Det är välkänt att oljeutsläpp på vattenytan kan upptäckas och registreras med hjälp av olika typer av flygburna fjärranalysinstrument. Nedanstående Figur 32a visar en skiss över det avancerade fjärranalyssystemet i svenska Kustbevakningens CASA 212.

 

Det avancerade fjärranalyssystemet i svenska Kustbevakningens CASA 212

Källa: Kustbevakningen och Rymdbolaget

Figur 32a

 

Oljeutsläpp är ofta ganska viskösa (trögflytande) och bildar relativt tjocka (> 1 mm) skikt på vattenytan. Sådana skikt förändrar vattenytans fysikaliska egenskaper och gör det möjligt att upptäcka och mäta oljeutsläppen med fjärranalys. Vissa fjärranalysinstrument kan registrera även mycket tunna oljefilmer (< 0.1 mm) på vattenytan. Eftersom de flesta kemikalier som flyter på vattnet bildar just sådana tunna filmer kan de registreras med samma instrument t.ex. sidspanande radar (SLAR) och IR/UV-scanner.

 

Vid ett utsläpp av en större mängd styren i Louisiana, USA, visade det sig att ett speciellt IR-instrument ”forward-looking infrared imager” (FLIR) med fördel kunde användas för att lokalisera styren på vattenytan (Olycka nr 08).

 

Nackdelar

Metoden kan inte användas över begränsade vattenytor t.ex. mindre insjöar, dammar, floder och åar.

 
◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder