◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för olyckor  
 

Sjunket tankfartyg med styren, metyletylketon och isopropylalkohol
(Olycka nr 31)

 

2000, 30 oktober

Engelska kanalen , 45 n.m. nordväst om Batz, Frankrike

 

Styren (Klass 3) i en pråms lasttankar; brandfarlig vätska som avger irriterande ångor; kan polymerisera om den utsätts för föroreningar eller värme; marine pollutant.
 

Metyletylketon (MEK) (Klass 3) i fartygstankar; mycket brandfarlig vätska som avger irriterande ångor.
 

Isopropylalkohol (Klass 3) i fartygstankar; mycket brandfarlig vätska som avger irriterande ångor.

 

Den 30 oktober 2000 fick MRCC i Brest, Frankrike, ett SOS från den italienska kemikalietankern Ievoli Sun, från en position i Engelska kanalen. En lasttank i fartygets bogparti hade börjat läcka.

Fartygets position i Engelska kanalen

 

Ievoli Sun hade följande last:

 

4000 ton styren

1000 ton metyletylketon
1000 ton isopropylalkohol

 

Fartyget var på väg från Fawley i England till Barcelona och hade 14 mans besättning. En oceangående bogserbåt och en räddningshelikopter sändes till platsen. Med hänsyn till den farliga lasten vinschades fartygsbesättningen upp i helikoptern.

 

Utsläpp kunde observeras i havet runt fartyget och vädret var sådant att fartyget riskerade att driva mot franska kusten där en grundstötning kunde förvärra skadan. Räddningspersonal vinschades ner till fartyget och kunde fästa en bogserlina varefter bogsering påbörjades i riktning mot halvön Cotentin väster om Cherbourg. Innan ankomsten till halvön sjönk Ievoli Sun på 70 m djup 20 n.m. väster om Cotentins nordspets.

 

En miljöräddningsaktion startade nu med insats av fartyg och flygplan från både England och Frankrike. Vrakplatsen märktes ut med radiobojar och all obehörig sjötrafik i området avlystes. Efter dykarundersökning av vraket beslöts att all styren och bunkerolja skulle pumpas upp från vraket medan metyletylketon och isopropylalkohol skulle släppas ut i havet under noggrann miljöövervakning. Operationen avslutades under maj 2001. Miljöprovtagning i området visade inga spår av föroreningar.

 

Orsak till olyckan

Läckage i fartygets bogsektion vars orsak inte redovisades.

 

Erfarenheter från olyckan

Både den franska och brittiska räddningsorganisationen hade samarbetat i Erika-olyckan mindre än ett år tidigare och kunde nu tillämpa de erfarenheter som erhållits. En nyutvecklad teknik kunde användas med fjärrstyrd läktring av vrakets styrenlast och bunker.

 

Informationskällor

1) Kortfattad rapport på engelska från Cedre, Frankrike (www.le-cedre.fr)

2) Engelskt sammandrag

 
◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för olyckor