◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder  
 
47 Emballering av prover

 

Tillämpning

Mindre provmängder (< 80 ml)  av kemikalier eller kemikalieförorenat material.

 

Beskrivning

Iaktta erforderliga försiktighetsåtgärder och använd skyddsutrustning som är motiverad av omständigheterna. Om riskerna är svårbedömda skall högsta säkerhetsnivå tillämpas.

 

Se Kapitel 4 Provtagning beträffande allmänna frågor på området.

 

Emballering, märkning och befraktning av försändelser av prover med farligt gods måste följa såväl IMDG-kodens regler som de nationella regelverk som gäller. (IMDG-koden se Ref. 1).

 

Prover som skall underkastas kriminalteknisk undersökning måste alltid hanteras och förvaras så att de inte kan manipuleras, förväxlas eller förorenas av främmande ämnen En skyndsam hantering av prover skall eftersträvas eftersom proverna kan ha stor betydelse från ansvars- och skadeståndssynpunkt.

 

Som provbehållare (jfr Figur  47a) kan ofta användas 100 ml tjockväggiga, hållbara 100 ml glasflaskor tillverkade av t.ex. borosilikat (Duran, Pyrex, Simax). De måste ha lock och tätning av hög kvalitet och bör ha vid hals (ca 30 mm) för att underlätta påfyllning. Tidigare använda provflaskor får av analystekniska skäl inte återanvändas, inte ens efter grundlig rengöring.

 

Påfylld provflaska stoppas i en förslutningsbar och individnumrerad säkerhetspåse (Figur 47b). Säkerhetspåsen bör vara försedd som med tre st löstagbara självhäftande nummeretiketter med samma nummer som påsen. Provflaskan förses med en ifylld etikett enligt Figur 47e. På den senare etiketten fästes en nummeretikett från säkerhetspåsen (Figur 47b).

 

 

Provflaska

Förslutningsbar och individnumrerad säkerhetspåse

Figur 47a

Figur 47b

 

Säkerhetspåsen med flaskan försluts enligt den rutin som gäller för påstypen. Försluten säkerhetspåse med flaska stoppas i en 600 ml plastburk med tättslutande lock (Figur 47c).

 

Burken fungerar som en kompletterande tätning och extra stötskydd för provet. Även på utsidan av burken placeras en nummeretikett från säkerhetspåsen. Burken med innehåll placeras i en transportkartong (Figur 47d).

 

Kartongen förses med en UN-märkning enligt Figur 47f  samt en påskrift om typgodkännande där Figur 47g ger ett exempel.

600 ml plastburk med tättslutande lock

Transportkartong

Figur 47c

Figur 47d

 

Den tredje nummeretiketten från säkerhetspåsen sätts på den analysbegäran som sänds till laboratoriet. Laboratoriet ombeds att förse analysprotokollet med detta nummer. Numret på säkerhetspåsen är sålunda unikt för varje enskild påse och det prov som påsen innehåller. En av nummeretiketterna sätts på nedanstående etikett (Figur 47e) som skall sitta på provflaskan och innehålla uppgifter om provet.

 

 

Datum för provtagn.:

(Plats för nr-etikett från individnumrerad säkerhetspåse)

Provtagningsplats:

 

 

 

 

Typ av prov (vätska, pulver, etc.):

Varifrån provet togs (typ av behållare el. utsläpp):

PROV-

TAGARE

Namn:

 

Tjänsteställe:

 

Tel.nr:

 

Alt. Tel.nr:

 

Figur 47e

 

Många kemikalier regleras som farligt gods vid emballering och befraktning vilket medför mycket höga krav på dessa rutiner. Dock kan sådana provmängder som avses och emballeras enligt figurer 47a - 47d sändas som s.k. ”Fria mängder farligt gods” (“limited quantities”) vilket innebär vissa förenklade rutiner jämfört med andra försändelser av farligt gods. Varans UN-nummer skall alltid anges på ytterförpackningen innanför en stor kvadratisk ram (ritad med kraftig filtpenna) som står på sin spets enligt Figur 47f.

Varans UN-nummer skall alltid anges på ytterförpackningen innanför en stor kvadratisk ram

 Figur 47f

 

 

När det gäller prover som är okända till sin typ skall den farlighetsnivå väljas beträffande UN-nummer så att största säkerhet uppnås vid transporten. För t.ex. oljeprover kan ofta UN 1202 (dieselbrännolja) användas. Men för oljprover som är mer brandfarliga (har lägre flampunkt) skall UN 1223 (fotogen) eller UN 1203 (bensin) användas.

 

Alla prover som skall transporteras som farligt gods måste emballeras i en typgodkänd förpackning enligt exempelvis figurer 47a - 47d som visar de fyra delar som ingår i en typgodkänd förpackning för oljeprover.

 

Förpackningen måste förses med en märkning enligt exemplet Figur 47g som ett bevis på typgodkännandet. Symbolernas betydelse i märkningen framgår av nedanstående tabell (jfr B9.5):

Bevis på typgodkännande

Figur 47g

 

FN:s förpackningssymbol.

4

Förpackningstyp (4 = låda).

G

Förpackningsmaterial (G = papp).

X

Provad och godkänd för förpackningsgrupp I, II och III.

1

Förpacknings maximala vikt i kilogram.

S

Förpackningen innehåller antingen ett fast ämne eller en innerförpackning.

02

De två sista siffrorna i tillverkningsåret.

S

Den stat där märkningstillståndet är utfärdat (S = Sverige)

SP

Namn på tillverkaren eller annan av behörig myndighet fastställd märkning för att identifiera förpackningen (SP = SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut).

319509

Nr. på typgodkännandets certifikat.

 

Sammanfattning av rutiner för påfyllning och märkning av provflaska

1.

Tillvarataget prov skall emballeras på ett tillfredsställande sätt innan det kan fraktas. Provets form är vanligen ett av följande fyra alternativ:

● Fri kemikalie

Provtagningsduk med absorberad kemikalie (jfr Metod 42)

Föremål som är nersmetat med en kemikalie

Delar av djur eller växter som är nersmetade med en kemikalie

 

2.

Använd ny (oanvänd) provflaska för varje ny prov.

 

3.

Om möjligt undvik att få med vatten eller andra främmande ämnen. Låt överflödigt vatten rinna av från provtagningsduk eller nersmetade föremål som skall emballeras. Kontrollera att materialet inte innehåller vävnadsmaterial som kan ruttna under befordran. För ner provet i en provflaska. Om en provtagningsduk skall föras ner i flaskan försök att göra detta med tränypan utan att vidröra duken med fingrarna. Detta går bäst om man hjälper till med en extra nypa eller annat rent föremål.

 

4.

Fyll inte flaskan till högre nivå än ca 2 cm under lockets underkant (om flaskan fylls helt kan den senare börja läcka i rumstemperatur).

 

5.

Kontrollera att packningen i flaskans lock är oskadad och att flaskan håller tätt när locket är ordentligt åtskruvat. Torka av ev spill på utsidan av flaskan.

 

6.

Förse varje provflaska med ifylld provetikett med utseende enligt Figur 47e. Sätt på den första nummeretiketten från en säkerhetspåse (Figur 47b). Nummeretiketten anbringas lämpligen i härför avsedd ruta på provetiketten.

 

7.

Om ivägsändning av prover fördröjs skall de förvaras vid en temperatur av högst +4oC.

 

Sammanfattning av rutiner för emballering av provflaska

1.

Stoppa provflaskan (med påklistrad nummeretikett) i en säkerhetspåse (Figur 47b) och förslut denna enligt anvisning. Behåll två nummeretiketter från säkerhetspåsen för den fortsatta hanteringen.

 

2.

Stoppa paketet i en 600 ml plastburk (Figur 47c) och fäst den andra nummeretiketten på burken.

 

3.

Burken med innehåll placeras i en transportkartong (Figur 47d). Kartongen förses med en UN-märkning enligt Figur 47f  samt en påskrift om typgodkännande där Figur 47g ger ett exempel.

 

4.

Skriv en analysbegäran och fäst den tredje nummeretiketten på skrivelsen.

 

Nackdelar

Metoden medför anskaffning och hantering av speciellt emballage.  Emballering av kemikalier och korrekt hantering av farligt gods kräver omsorgsfullt utarbetade rutiner för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå samt uppfylla gällande krav i de nationella och internationella regelverken.

 
◄ Tillbaka till innehållsförteckningen för metoder